2. Pensioen in eigen beheer afkopen? In 2018 is de afkoopkorting 25%

Sinds 1 juli 2017 kunnen dga’s geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Zij kunnen ervoor kiezen om het pensioen in eigen beheer af te kopen. Doen zij dat dit jaar, dan krijgen zij een afkoopkorting van 25%. 
Afkopen kan nog in 2018 en 2019. De fiscale balanswaarde van het pensioen is op het moment van afkoop belast als loon uit vroegere dienstbetrekking. Dga’s krijgen daarop wel een afkoopkorting. Als zij afkopen vóór 1 januari 2019, is de afkoopkorting 25%. En kopen zij af in 2019, dan is de korting 19,5%.

Hoe werkt de afkoopkorting?
U berekent de afkoopkorting over de fiscale balanswaarde van het pensioen op het moment van afkoop. Maar als de fiscale balanswaarde van het pensioen op 31 december 2015 lager is, berekent u de afkoopkorting over dat lagere bedrag. Of, bij een gebroken boekjaar, over de lagere balanswaarde op de datum waarop dat boekjaar in 2015 eindigde. 
Het kortingsbedrag trekt u af van de fiscale balanswaarde van het pensioen op het moment van afkoop. Over de uitkomst berekent u de loonbelasting/premie volksverzekeringen. Dga’s betalen dus over een lager bedrag loonbelasting/premie volksverzekeringen.