4. Antwoorden vragen over het functioneren van de Belastingdienst

De staatssecretaris heeft Kamervragen beantwoord over het functioneren van de Belastingdienst. Hij gaat onder andere nader in op de vertraging die ontstaan is bij het afgeven van btw-nummers aan eigenaren van zonnepanelen.
Hij antwoordt dat als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad er, naast de reguliere piek aan het begin van het jaar, sprake was van een grote hoeveelheid aanmeldingen door zonnepaneelhouders eind december 2017 en januari 2018. Tevens was er sprake van een toename van 8% van het reguliere werkaanbod afgifte btw- en loonheffingnummers in 2018 ten opzichte van 2017. De beschikbare capaciteit om werkaanbod in deze hoeveelheden op te vangen is beperkt aanwezig. Dit komt onder meer door uitstroom van personeel in 2016 en 2017. De verwachting is dat medio mei 2018 weer binnen 5 werkdagen de afgifte van een btw- en loonheffingnummer plaatsvindt.
Voorts zal de Kamer op korte termijn worden geïnformeerd over de keuzes die het kabinet wil maken ten aanzien van de vernieuwing van de Belastingdienst, schrijft de staatssecretaris.
(Brief aan de Tweede Kamer, nr. 2018-0000053329)