8. Geen aftrek voorbelasting voor kosten IB-procedures dga

X (bv; belanghebbende) had een groothandel in technische apparaten en toebehoren. Aan X is op verzoek teruggave van voorbelasting verleend voor advies- en advocaatkosten. 
Na een boekenonderzoek stelt de Inspecteur dat de kosten niet alleen zien op OB- en vpb-procedures van X maar ook op IB-procedures van haar dga. Hij heeft aftrek van voorbelasting voor 30% van die kosten geweigerd en naheffingsaanslagen opgelegd.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant en in hoger beroep Hof Den Bosch achten de beperking van de vooraftrek terecht. Een deel van de kosten van de diensten van de advocaten ziet niet op procedures die in rechtstreeks en onmiddellijk verband staan met de onderneming van X, zodat in zoverre geen aftrek van voorbelasting kan plaatsvinden. Een causaal verband tussen de kosten van de diensten van de advocaten ter zake van de procedures van de dga en de economische activiteit van X (zonder de onderneming zouden er geen juridische procedures zijn geweest) is geen rechtstreeks en onmiddellijk verband in de zin van de rechtspraak van het Hof van Justitie.
De Rechtbank heeft in aanmerking genomen dat sprake is van een drietal belastingmiddelen, en daarom een percentage van 30% van de advocaatkosten toegerekend aan de procedures van de dga. Het Hof acht die benadering redelijk en sluit zich bij dit oordeel van de Rechtbank aan.
Ook ten aanzien van de boetes bevestigt het Hof het oordeel van de Rechtbank. X had ten minste voor een bepaald deel van de advocaatkosten moeten inzien dat deze toerekenbaar zijn aan de IB-procedures. Door daarmee in het geheel geen rekening te houden heeft X geen pleitbaar standpunt ingenomen. De bij uitspraak op bezwaar verminderde boetes zijn passend en geboden. 
(Hof Den Bosch, nrs. 16/03864 en 16/03865)