5. Aangifte loonheffingen 2019: veranderingen en aandachtspunten

De belangrijkste verandering in de aangifte loonheffingen met ingang van 2019 is het vervallen van code 6 van de codes reden geen bijtelling auto (0% bijtelling). Deze code vervalt omdat er met ingang van 1 januari 2019 geen auto’s meer zijn met 0% bijtelling. Want per die datum eindigt het overgangsrecht voor de volgende auto’s:
• auto’s zonder CO2-uitstoot met een datum 1e tenaamstelling in 2013
• auto’s met een CO2-uitstoot van meer dan 0, maar niet meer dan 50 gram per kilometer en met een datum 1e tenaamstelling in 2013 . Voor deze auto’s kan tot en met 31 december 2018 nog een bijtelling van 0% gelden.

Belangrijke aandachtspunten in de aangifte loonheffingen 2019 zijn verder:
• levensloopverlof bij een werknemer van 61 jaar of ouder
• anoniementarief bij ontbreken buitenlands adres
• verloonde uren bij stukloon

Levensloopverlof bij een werknemer van 61 jaar en ouder

Gaat een werknemer minder verdienen omdat hij levensloopverlof opneemt? Dan gebruikt u code incidentele inkomstenvermindering ‘O’ (Onbetaald verlof ). Dat moet u ook doen als een werknemer van 61 jaar of ouder fulltime levensloopverlof opneemt, terwijl de dienstbetrekking blijft bestaan. U moet dan bij de bestaande inkomstenverhouding code ‘O’ kiezen. Het uitgekeerde levenslooptegoed neemt u op onder een nieuw nummer inkomstenverhouding.

Anoniementarief bij ontbreken buitenlands adres

Hebt u een werknemer die geen inwoner is van Nederland? Dan mag u in de aangifte niet zijn tijdelijke Nederlandse adres (bijvoorbeeld van een recreatiewoning) opnemen. U moet het buitenlandse adres opnemen. Hebt u alleen het tijdelijke Nederlandse adres en niet het adres in het buitenland, dan moet u voor deze werknemer het anoniementarief toepassen.

Verloonde uren bij stukloon

Houdt u bij stukloon of iets soortgelijks het aantal verloonde uren bij, dan moet u deze uren opgeven in de aangifte. Alleen als u geen uren bijhoudt, vult u 0 in.