2. Eindheffing WKR 2016 aangeven in 1e aangifte loonheffingen 2017

De Belastingdienst heeft het volgende bekend gemaakt:
Is de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) in 2016 overschreden? Dan moet u voor uw klant uiterlijk in de aangifte loonheffingen over het 1e tijdvak van 2017 de verschuldigde eindheffing aangeven.
Een vergoeding of verstrekking valt onder de werkkostenregeling als de werkgever ervoor kiest deze aan te wijzen als eindheffingsloon. Is op de vergoeding of verstrekking geen gerichte vrijstelling of nihilwaardering van toepassing? Dan komt deze ten laste van de vrije ruimte. De vrije ruimte bedraagt 1,2% van het totale fiscale loon (kolom 14 van de loonstaat).

Toetsen van de vrije ruimte
Uiterlijk aan het eind van het jaar moet worden getoetst of de vergoedingen en verstrekkingen boven de vrije ruimte uitkomen. Als het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen die in 2016 onder de vrije ruimte vallen boven die vrije ruimte uitkomen, moet de werkgever over de overschrijding 80% eindheffing betalen.

De eindheffing mag ook eerder worden aangegeven, bijvoorbeeld per aangiftetijdvak. Als aan het eind van het jaar blijkt dat een werkgever te veel of te weinig eindheffing heeft aangegeven, moet dat worden verrekend. Ook dat gebeurt uiterlijk in de aangifte loonheffingen over het 1e tijdvak van 2017.

Einde inhoudingsplicht
Eindigt de inhoudingsplicht in de loop van het kalenderjaar? Dan wordt de eindheffing aangegeven in de aangifte over het tijdvak waarin de inhoudingsplicht eindigt.