1. Antwoorden Kamervragen Bbz-problematiek

Met ingang van 1 januari 2017 is de-problematiek van het ‘papieren inkomen’ als gevolg van de omzetting van leenbijstand en haar gevolgen voor de toeslagen opgelost. Op het moment dat de leenbijstand wordt omgezet in bijstand om niet (een gift), wordt deze kwijtschelding als eindheffingsbestanddeel aangemerkt. Dit houdt in dat over het Bbz-inkomen geen belasting wordt geheven bij de Bbz-gerechtigde, maar uitsluitend bij de verstrekker van de bijstand, in casu de gemeente. Daarmee behoort dat inkomen ook niet tot het belastbare inkomen van de Bbz-gerechtigde en dus ook niet meer tot het toetsingsinkomen voor de toeslagen.
Wiebes is echter niet bereid om de Bbz-problematiek met terugwerkende kracht op te lossen. Dit heeft hij geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Omtzigt (CDA) en Groot (PvdA).
Terugwerkende kracht zou er toe leiden dat achteraf reeds vastgestelde belastbare inkomens moeten worden gecorrigeerd. Dit zou een onbeheersbaar proces opleveren resulterend in een stroom van fouten. Dat geldt ook voor de doorwerking van een dergelijke correctie naar de voor dat jaar toepasselijke inkomensafhankelijke regelingen, aldus Wiebes.
(Beantwoording Kamervragen leenbijstand, 1 februari 2017, nr. 2017-0000011339)