2. Kwijtschelding waterschapsbelasting ondanks teruggaaf zorgkosten

Een belastingteruggave van de Rijksbelastingdienst voor gemaakte zorgkosten, mag er niet voor zorgen dat iemand niet meer in aanmerking komt voor kwijtschelding van waterschaps- en zuiveringsheffing. Dit stelt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Strikte toepassing van het kwijtscheldingsbeleid betekent dat iemand de heffingen moet betalen van de belastingteruggave. Van Zutphen: ‘Als iemand een compensatie ontvangt voor hoge zorgkosten en verder aan de voorwaarden voldoet, dan heeft zo iemand gewoon recht op kwijtschelding’.
Wat kunt u doen als u hiermee te maken krijgt?
Hebt u voor uw klant kwijtschelding van waterschaps- en zuiveringsheffing aangevraagd en is de aanvraag afgewezen? Bekijk dan waarom de aanvraag is afgewezen.
Is de aanvraag afgewezen vanwege een ontvangen belastingteruggave van de Belastingdienst? Geef dan in 'administratief beroep' aan dat uw klant de belastingteruggave heeft gekregen voor gemaakte zorgkosten. Hoe u administratief beroep aantekent staat uitgelegd in de afwijzingsbrief die uw klant heeft ontvangen.
Vraagt de instantie uw klant te bewijzen dat de teruggave voor zorgkosten is? Dan kunt u dit doen met een kopie van de aangifte bij de Belastingdienst waar de teruggave op gebaseerd is.
Blijft de instantie bij haar afwijzing? Dan kunt u de ombudsman inschakelen. Bel gratis 0800-33 55 555 (op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur).