8. Afschaffen huurtoeslag voor vakantiewoningen; vragen van Nationale ombudsman 


Per 1 juli 2016 hebben huurders die in een vakantiewoning wonen geen recht meer op huurtoeslag. Nieuwe huurders van vakantiewoningen kunnen sindsdien geen huurtoeslag meer aanvragen. Voor mensen die al voor 1 juli 2016 een vakantiewoning huurden is de huurtoeslag niet meteen stopgezet, omdat de Belastingdienst deze groep niet in beeld had. De na 1 juli 2016 ontvangen huurtoeslag hoeft niet met terugwerkende kracht te worden terugbetaald. Vóór 1 april 2018 moet de huurtoeslag voor deze groep mensen wel stopgezet gaan worden.
Huurders van vakantiewoningen die na 1 april 2018 nog steeds huurtoeslag ontvangen, moeten deze gaan terugbetalen, blijkt uit antwoorden van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Kamervragen. Dit roept verschillende vragen op bij de Nationale ombudsman. Hij heeft de directeur van de Belastingdienst/Toeslagen daarom een brief gestuurd met het verzoek om hem te informeren over het afschaffen van de huurtoeslag voor bewoners van vakantiewoningen.
De Nationale ombudsman heeft de directeur van Belastingdienst/Toeslagen verzocht om binnen twee weken op zijn vragen te reageren.