3. Aftrekposten in box 1 geleidelijk naar basistarief (2020)

Met ingang van 1 januari 2020 wordt het tarief waartegen aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning (zoals hypotheekrenteaftrek) in box 1 in aanmerking worden genomen versneld afgebouwd. Voor de volgende aftrekposten gaat hetzelfde gelden:
 de ondernemersaftrek;
 de 14%-MKB-winstvrijstelling;
 de terbeschikkingstellingsvrijstelling;
 de persoonsgebonden aftrek (in 2018: partneralimentatie, uitgaven voor specifieke zorgkosten, weekenduitgaven voor gehandicapten, scholingsuitgaven, uitgaven voor monumentenpanden, aftrekbare giften en – op grond van overgangsrecht – verliezen op beleggingen in durfkapitaal).
Deze aftrekposten kunnen uiteindelijk in 2023 slechts tegen het basistarief van 37,05% in aftrek worden gebracht en niet meer tegen het toptarief van 49,5%. Dit scheelt 12,45%! Met name over alimentatie zijn veel vragen gesteld, omdat dit forse inkomenseffecten kan hebben. Bevestigd is dat voor nieuwe situaties bij het vaststellen van de alimentatienormen rekening zal worden gehouden met het lagere voordeel van de aftrek van alimentatie. Voor bestaande situaties kan de fiscale wijziging aanleiding zijn om bestaande afspraken te herzien. Partijen kunnen in onderling overleg, via een mediator, advocaat of rechter tot herziening overgaan.