3. Mogelijk actie vereist bij deponeren jaarrekening

Micro-, kleine en middelgrote ondernemingen moeten hun jaarrekening op digitale wijze via SBR deponeren bij KVK. Dat gebeurt met behulp van administratiesoftware of via de online tool ’Zelf Deponeren Jaarrekening.’ In de software en de online tool is een wetswijziging uit 2018 niet verwerkt. Het kan hierdoor voorkomen dat u voor bovengenoemde rechtspersonen niet alle wettelijke vereiste informatie in de jaarrekening op hebt kunnen nemen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een handleiding Verzamelwet 2018 gepubliceerd voor ondernemers en fiscaal dienstverleners zodat ze aan de wetswijziging kunnen voldoen.

Op hoofdlijnen verwacht het ministerie het volgende van ondernemers:

Voor boekjaar 2017 (en eerder) geldt doorgaans dat u ontbrekende informatie niet alsnog hoeft aan te leveren (artikel 2:362 lid 6 BW).
Voor boekjaar 2018 geldt dat voor jaarrekeningen die reeds zijn gedeponeerd en vastgesteld, het doorgaans niet nodig is de ontbrekende informatie alsnog aan te leveren (artikel 2:362 lid 6 BW).
Voor jaarrekeningen over boekjaar 2018 die nog niet gedeponeerd zijn, kan het zijn dat u extra informatie in de toelichtende velden van de administratiesoftware of de online tool van KVK moet opnemen. In de handleiding Verzamelwet 2018 is te vinden om welke informatie het gaat.

Voor boekjaar 2019 zal de informatie tijdig meegenomen zijn in de jaarlijkse aanpassing van de administratiesoftware en de online tool van KVK.

Bron: sbr-nl.nl

Gerelateerd bericht
Elektronisch deponeren jaarrekening verplicht voor micro- en kleinbedrijf per 1 januari