8. Nieuwe klantennieuwsbrief nu te downloaden

Er staat een nieuwe klantennieuwsbrief voor u klaar op www.belastingraadgevers.nl. Met daarin aandacht voor onder andere de volgende onderwerpen: wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?; strenger toezicht op arbeidsrelaties; een nieuw btw-nummer voor eenmanszaken; nieuwe kleine ondernemersregeling etc. etc..
De volgende klantennieuwsbrief ontvangt u in de laatste week van september (prinsjesdagspecial) en eind november kunt u de eindejaarstips tegemoet zien.

Download

7. Hoger beroep tegen uitspraak Rechtbank over kinderopvangtoeslag; inzage dossier

De Belastingdienst/Toeslagen heeft pro forma hoger beroep ingesteld bij de Raad van State tegen een gedeelte van een uitspraak van Rechtbank Rotterdam over kinderopvangtoeslag (12 juli 2019, ECLI:NL:RBROT:2019:5532). De Rechtbank heeft onder meer geoordeeld dat de Belastingdienst/Toeslagen het volledige dossier over het onderzoek bij een gastouderbureau moet verstrekken aan een vraagouder. Voor de Belastingdienst/Toeslagen is het niet duidelijk wat precies onder het volledige dossier van het onderzoek moet worden verstaan en of alle gegevens uit dit volledige dossier wel mogen worden verstrekt. Het dossier bevat bijvoorbeeld privacygevoelige gegevens van andere ouders. De Belastingdienst/Toeslagen wil hierover duidelijkheid verkrijgen, mede met het oog op andere zaken.
De Belastingdienst/Toeslagen gaat niet in hoger beroep tegen de delen van de uitspraak van de Rechtbank, die betrekking hebben op de kinderopvangtoeslag, de vergoeding van immateriële schadevergoeding en het voorschot op de schadevergoeding. Ook het nieuwe besluit van de Belastingdienst/Toeslagen om voor een deel van 2016 kinderopvangtoeslag toe te kennen, blijft in stand.

6. Nogmaals Wet DBA. Hoe zit het ook al weer?

Het FD besteedt deze week veel aandacht aan de groeiende onmacht van zzp'ers. Grote bedrijven en overheden zetten hun freelancers op grote afstand door hen steeds vaker via flexmakelaars in te huren in plaats van rechtstreeks, waarschuwden praktijkexperts en belangenorganisaties maandag. Gevolgen voor de zzp'er: grotere risico's en een slechtere onderhandelingspositie. Deze ontwikkeling is niet nieuw: grootbanken en ministeries werken al jaren met partners in het zogeheten contractbeheer. Om orde te brengen in een wirwar van zzp-relaties en factureringssystemen. En om wild uiteenlopende tarieven te stroomlijnen. Maar de echt grote vlucht nam de intermediair pas in 2016, na de mislukte invoering van de zzp-wet DBA. Grote bedrijven moesten blijven gissen wie zzp'er is en wie verkapte werknemer, en gooiden de aansprakelijkheidsrisico's en masse over de schutting bij de tussenpartijen. 

De handhaving van de Wet DBA is uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2021, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid. De handhaving was al eerder uitgesteld tot 1 januari 2020. Het kabinet streeft naar nieuwe wet- en regelgeving op 1 januari 2021 om de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties te vervangen. Tot die tijd wordt de handhaving van de Wet DBA opgeschort. Dus huurt uw klant een zzp'er in? En constateren de Belastingdienst achteraf dat er sprake is van een dienstbetrekking? Dan krijgt uw klant in ieder geval tot 1 januari 2021 géén correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen loonheffingen. Ook kan hij daarvoor tot die tijd geen boetes krijgen.

Wel handhaven bij kwaadwillenden
Volgens de belastingdienst is er sprake van kwaadwillendheid als uw klant 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had kunnen weten - dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).'
Als de Belastingdienst uw klant als kwaadwillend ziet, kan hij dus wel correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen opleggen. De Belastingdienst moet dan kunnen bewijzen dat er sprake is van 3 dingen:
• een (fictieve) dienstbetrekking
• evidente schijnzelfstandigheid
• opzettelijke schijnzelfstandigheid

5. Mijn klant gaat privé een auto leasen. Welke belastingen moet hij betalen?

Als uw klant privé een nieuwe of tweedehands auto leaset betaalt hij een vast bedrag per maand. Dit betaalt hij aan een leasemaatschappij. Het bedrag is inclusief belastingen. Wat hij betaalt hangt af van wat voor auto hij leaset. Uw klant betaalt geen wegenbelasting als hij een auto privé leaset. Dit doet de leasemaatschappij. De wegenbelasting is verwerkt in het maandbedrag van het leasecontract. Uw klant betaalt geen bijtelling als hij een auto privé leaset. Dit is alleen zo als hij een leaseauto van de zaak heeft en deze ook privé gebruikt.

4. Vereenvoudiging fiscale bijtelling fiets van de zaak op komst

hebt u een klant met personeel op een fiets, elektrische fiets of speed pedelec van de zaak? Dan gebruiken ze die fiets waarschijnlijk ook privé. Bijvoorbeeld voor het boodschappen doen of ophalen van de kinderen. Net als voor het privégebruik van een auto van de zaak, is er een bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. Nu is een kilometerregistratie daarbij nog verplicht.
Vanaf 2020 komt hier een standaardbedrag voor in de plaats, waarmee de medewerker het privégebruik kan afkopen. Net als voor het privégebruik van een auto van de zaak, komt er een vast percentage bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. Dit betekent dat het personeel van uw klant jaarlijks 7% van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij hun inkomen moet bijtellen. Kilometers bijhouden is dan niet meer nodig.

 

  • 1
  • 2