1. Praktijkvraag over de terugbetaling van toeslagen bij samenlevingscontracten

Mijn klant heeft een samenlevingscontract afgesloten – waarom moeten hij en zijn partner toeslag terugbetalen?

Antwoord
Wanneer twee partners een samenlevingscontract afsluiten, heeft dit invloed op de toeslagen. Uw klant en zijn partner moeten dit daarom aan de belastingdienst/Toeslagen doorgeven. Uw klant en zijn partner worden dan toeslagpartners van elkaar. Als uw klant al samenwoonde, is dit met terugwerkende kracht. Waarschijnlijk moet hij hierdoor terugbetalen. Dit komt door het volgende:

Voor toeslagpartners tellen beide inkomens mee voor de berekening van de toeslag
Vanaf het moment dat uw klant en zijn partner toeslagpartners worden, kijkt de Belastingdienst/Toeslagen naar het gezamenlijke inkomen. Het kan daarom zijn dat uw klant en zijn partner samen minder toeslag krijgen dan toen zij nog géén toeslagpartners waren. Of dat zij helemaal geen toeslagen meer krijgen.
Als uw klant en zijn partner al op hetzelfde adres samenwoonden, dan worden ook in die periode beide inkomens bij elkaar opgeteld
Uw klant en zijn partner worden in zo’n geval niet vanaf de datum van het samenlevingscontract toeslagpartners, maar met terugwerkende kracht tot de datum waarop zij gingen samenwonen. Dit gaat nooit verder terug dan 1 januari van het jaar waarin het samenlevingscontract werd afgesloten.

Voorbeeld 1
U woont sinds 1 maart samen en hebt in hetzelfde jaar op 15 augustus een samenlevingscontract afgesloten. U wordt dan al vanaf 1 maart toeslagpartners. Uw inkomens worden vanaf dan bij elkaar opgeteld voor de berekening van de toeslag.

Voorbeeld 2
U bent in 2018 gaan samenwonen en u sluit op 15 augustus 2019 een samenlevingscontract af. U wordt dan vanaf 1 januari 2019 toeslagpartners. Uw inkomens worden vanaf 1 januari bij elkaar opgeteld voor de berekening van de toeslag.

Kregen uw klant en zijn partner allebei dezelfde toeslag? Dan krijgt voortaan 1 van hen het uitbetaald
Uw klant of zijn partner krijgen de toeslag voortaan voor hen beiden. En de ander krijgt de rekening om de toeslag terug te betalen.