7. Beantwoording Kamervragen over zelfstandigen die net buiten de Tozo vallen

De staatssecretaris van SZW heeft Kamervragen beantwoord over zelfstandigen die net buiten de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) vallen. Onder andere is gevraagd of het klopt dat als een ondernemer wel omzet heeft gemaakt in het eerste kwartaal van 2020 en voldoet aan het criterium voor de zelfstandigenaftrek, maar om wat voor reden dan ook (nog) niet was ingeschreven bij de KvK op 17 maart 2020, hij of zij geen aanspraak kan maken op de Tozo.
De staatssecretaris beantwoordt deze vraag bevestigend. Een persoon die met zijn onderneming niet staat ingeschreven in het handelsregister van de KvK is naar de definitie van de Tozo geen zelfstandige, omdat deze persoon niet heeft voldaan aan alle wettelijke vereisten voor de uitoefening van een eigen bedrijf of zelfstandig beroep (artikel 1, onderdeel a, Tozo). Een ondernemer dient het eigen bedrijf of zelfstandig beroep vanaf een week vóór tot een week ná de start in te schrijven in het handelsregister van de KvK (artikel 20 Handelsregisterwet 2007).
Voor de opzet van de Tozo is voor wat betreft de doelgroep in belangrijke mate aangesloten bij het bestaande Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz). De voorwaarde van inschrijving in het handelsregister van de KvK geldt ook voor het recht op bijstand op grond van het Bbz, als onderdeel van de wettelijke vereisten voor de uitoefening van een eigen bedrijf of zelfstandig beroep (artikel 1, onderdeel b, onder 1, Bbz). Er is niet overwogen om voor de Tozo af te wijken van deze voorwaarde voor bijstandsverlening aan zelfstandigen op grond van het Bbz, aldus de staatssecretaris.