1. Coronacrisis: maatregelen voor de loonheffingen

In de afgelopen tijd heeft het kabinet extra fiscale maatregelen getroffen vanwege de coronacrisis. In verschillende besluiten heeft de staatsecretaris daar uitvoering aan gegeven door middel van concrete goedkeuringen. In aanvullende verdragsovereenkomsten met België en Duitsland zijn afspraken gemaakt over de interpretatie en toepassing van de verdragsbepalingen bij bepaling van de fiscale situatie van grensarbeiders.
De diverse maatregelen hadden een tijdelijk karakter. Door de oplopende coronabesmettingen in het vierde kwartaal van 2021 zijn verschillende maatregelen verlengd.
Hieronder een opsomming.
Verlengd tot en met 31 maart 2022
• Uitstel van betaling van belastingen in verband met de coronacrisis.
• Indien aan ondernemers in verband met de coronacrisis bijzonder uitstel is verleend, worden betalingsverzuimboeten geacht niet te zijn opgelegd en door de ontvanger vernietigd. Bij naheffingsaanslagen worden de betalingsverzuimboeten vernietigd indien er bijzonder uitstel kan worden verleend en de naheffingsaanslag binnen de betalingstermijn volledig is betaald.
• Akkoord met België. Gedwongen thuiswerkdagen van grensarbeiders mogen, onder voorwaarden, worden aangemerkt als werkdagen in de staat waar die werkzaamheden zonder de coronamaatregelen zouden zijn verricht.
• Akkoord met Duitsland. Gedwongen thuiswerkdagen van grensarbeiders mogen, onder voorwaarden, worden aangemerkt als werkdagen in de staat waar die werkzaamheden zonder de coronamaatregelen zouden zijn verricht.
Verlengd tot en met 30 juni 2022
• Afspraak met de andere lidstaten van de Europese Unie (‘EU-landen’). Waar iemand sociaal verzekerd is, wijzigt niet door de thuiswerkmaatregelen.
De actuele stand van zaken kunt u vinden op belastingdienst.nl.

Bron: Handboek Loonheffingen, februari 2022