3. Praktijkvraag over pensioen dga’s

De aftopping van het pensioengevend salaris tot € 100.000 geldt ook voor directeuren-grootaandeelhouder (DGA’s). Als compensatie kan een werknemer netto lijfrente of netto pensioen opbouwen. Kan een DGA dit in eigen beheer doen?

Antwoord
Nee, dat kan niet. Een verzekeraar of een pensioenfonds kan het netto pensioen uitvoeren. De (pensioen) B.V. van de DGA is geen toegelaten aanbieder, zodat het netto pensioen niet in eigen beheer kan worden opgebouwd.
Werkgevers en werknemers met een inkomen boven € 100.000 spreken met elkaar over eventuele compensatie vanwege de pensioenversobering. Ook een DGA die te maken krijgt met de beperkingen in de pensioenopbouw, kan met zijn werkgever onderhandelen over compensatie in de loonsfeer. Maar omdat dit vrijwel altijd dezelfde persoon is, staat voor de Belastingdienst de zakelijkheid van de afspraken voorop. 
In de workshop DGA-pensioen van Aegon Adfis wordt niet alleen het netto pensioen besproken, maar ook de praktische gevolgen van de voorgenomen wetswijzigingen m.b.t. het pensioen van de DGA. Meer informatie over de workshop (met medewerking van Ben Schuurman van de Kennisgroep Pensioenen van de Belastingdienst) kunt u vinden via de onderstaande link.
https://www.aegon.nl/zakelijk/adfis/aegon-adfis-academy/trainingen-2015/het-pensioen-van-de-dga