3. Verhuur van garageboxen mogelijk vrijgesteld van omzetbelasting

Hebt u cliënten die garageboxen verhuren? Dan kan de volgende uitspraak van Hof Den Bosch van groot belang zijn. De casus luidt als volgt:
Een vof is eigenaar van 11 garageboxen. Deze worden ieder afzonderlijk verhuurd aan particulieren en ondernemers.
De verhuur van parkeerruimte voor voertuigen en de verhuur van lig- en bergplaatsen voor vaartuigen is belast voor de omzetbelasting (artikel 11, eerste lid, onderdeel b, 3°, van de wet OB).
De Rechtbank in Breda heeft overwogen dat aan ervaringsregels in het maatschappelijk verkeer de wetenschap valt te ontlenen, dat garageboxen veelal plegen te worden aangewend voor andere doeleinden dan voor het stallen van voertuigen.
Anders dan de Rechtbank, verbindt Hof Den Bosch hieraan de conclusie dat garageboxen multifunctionele onroerende zaken zijn.
Multifunctionele ruimten die primair voor andere doeleinden dan voor het parkeren van voertuigen (kunnen) worden gebruikt, vormen in principe geen verhuur van parkeerruimte. Dit is bepaald in een Besluit van de staatssecretaris van Financiën (nr. CPPP2008/137M).
Nu de garageboxen primair voor andere doeleinden dan voor het parkeren van voertuigen kunnen worden gebruikt, en contractueel gebruik als bergruimte ook is toegestaan, kan de vof aan het Besluit het in rechte te honoreren vertrouwen ontlenen dat de verhuur van de garageboxen is vrijgesteld, aldus het Hof.
Het Hof vernietigt daarom een aan de vof opgelegde naheffingsaanslag omzetbelasting.