1. Zzp-rapport: weinig nieuws onder de zon

Er verandert niets aan de regels voor zzp’ers. De zelfstandigenaftrek blijft bestaan en er komen geen verplichte verzekeringen tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.
Dat blijkt uit de kabinetsreactie op een ambtelijk onderzoek naar de positie van zelfstandigen, waar lang naar was uitgekeken.


Minister Asscher van Sociale Zaken, die eerder pleitte voor extra bescherming voor zzp’ers, stuurde de reactie vrijdag 2 oktober 2015 naar de Tweede Kamer.
In het rapport wordt aanbevolen de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zzp’ers te verkleinen. Het kabinet onderschrijft die lijn maar stelt de besluitvorming uit. Asscher schrijft dat ‘op langere termijn het grote verschil dat in de institutionele behandeling van zzp’ers en werknemers is ontstaan, dient te worden verkleind’.


Het kabinet benadrukt het belang van de aanpak van schijnconstructies. De lagere belastingdruk voor zelfstandigen maakt het nu aantrekkelijk voor werkenden om als zzp’er aan de slag te gaan en voor werkgevers om van hun diensten gebruik te maken.
‘Voorkomen dient te worden dat dit leidt tot keuzes die gedreven worden door instituties in plaats van door gezamenlijke wensen van werkenden en werk- en opdrachtgevers; en daarmee tot schijnzelfstandigheid,’ aldus het kabinet.


Toch komt het kabinet ook hierbij niet tot concrete, nieuwe maatregelen.
In de brief wordt slechts verwezen naar de Wet aanpak schijnconstructies en het voorstel voor de Wet deregulering arbeidsrelaties, oftewel de nieuwe VAR (Verklaring arbeidsrelatie). Wel kondigt Asscher een beperking van de loondoorbetalingsplicht aan voor kleine werkgevers. Dit moet het werkgeverschap aantrekkelijker maken.


Wat betreft de sociale bescherming zet het kabinet voorlopig in op onderzoek en zachte maatregelen. Zo wordt verwezen naar de ‘Nationale pensioendialoog’, waarbij ‘op meer fundamentele wijze’ de positie van zzp’ers tegen het licht wordt gehouden.
Ook komt er een voorlichtingscampagne over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Slechts een derde van de zelfstandigen heeft nu zo’n verzekering.