3. Wiebes beantwoordt vragen Eerste Kamer over wetsvoorstel deregulering beoordeling arbeidsrelaties

Verschillende fracties uit de Eerste Kamer hebben aan staatssecretaris Wiebes (Financiën) nog een aantal vragen gesteld over dit wetsvoorstel.
Deze zijn inmiddels beantwoord.

Uit de antwoorden blijkt onder andere het volgende:
Op dit moment heeft de Belastingdienst 400 voorbeeldovereenkomsten beoordeeld. Er zijn nog 350 voorbeeldovereenkomsten in behandeling, waarvan er overigens 250 pas recent zijn ingediend. Het vragen van zekerheid vooraf is een continu proces, waardoor er vermoedelijk altijd een hoeveelheid overeenkomsten als “work in progress” in de pijplijn zal zitten. Aan de andere kant zal ook blijken dat de algemene modelovereenkomsten en de sectorale voorbeeldovereenkomsten ervoor zorgen dat er in de toekomst een veel beperkter aantal overeenkomsten zal worden voorgelegd. Sinds het publiceren van de algemene modelovereenkomsten, de voorbeeldovereenkomsten en het zogenaamde toetsingskader is de kwaliteit van de voorgelegde overeenkomsten flink gestegen doordat partijen beter weten wanneer en op welke wijze ze buiten dienstbetrekking kunnen werken. Helderheid werkt. De beoordeling van deze overeenkomsten verloopt dan ook voorspoedig.
Om deze reden heeft Wiebes er alle vertrouwen in dat alle (belangenorganisaties van) opdrachtgevers en opdrachtnemers die vóór 1 februari 2016 een overeenkomst hebben voorgelegd aan de Belastingdienst vóór 1 april 2016 een oordeel van de Belastingdienst krijgen over deze overeenkomst.