3. Te late afdracht loonheffing vanwege saldotekort op betaalrekening. Terechte verzuimboeten

Op de betaalrekening van een inhoudingsplichtige (verder: X) stond op het moment dat ingehouden loonheffing afgedragen moest worden, onvoldoende tegoed.
X had in verband met de af te dragen loonheffing een tweetal betalingsopdrachten aan de bank verstrekt.
Volgens de ene opdracht zou er een bedrag van de spaarrekening overgeboekt worden naar de betaalrekening. Volgens de andere opdracht zou de af te dragen loonheffing overgeboekt worden van de betaalrekening naar de rekening van de Belastingdienst.
X ging ervan uit dat de eerst vermelde opdracht als eerste zou worden uitgevoerd.
De bank heeft echter de laatstgenoemde betalingsopdracht eerst ter hand genomen. Vanwege saldotekort is de opdracht niet uitgevoerd.
Voormelde gang van zaken heeft zich voorgedaan bij de op aangifte af te dragen loonheffing over januari, februari en maart 2014.
In geschil is of de Inspecteur terecht verzuimboetes ad € 141 wegens te laat afdragen van loonheffing heeft opgelegd voor de tijdvakken februari en maart 2014.
Hof Amsterdam acht evenals Rechtbank Noord-Holland geen sprake van avas (afwezigheid van alle schuld).
Dat de bank de betalingsopdrachten op een wijze heeft verwerkt die X niet heeft gewenst of voorzien, komt voor zijn rekening. Bovendien was X gewaarschuwd omdat al eerder, namelijk voor het tijdvak januari 2014, de loonheffing niet tijdig op aangifte was voldaan.
De verzuimboeten zijn terecht opgelegd.
Hof Amsterdam, nrs. 15/00168 en 15/00169