2. Belastingdienst gaat voorlichting geven over fiscale gevolgen internetdiensten

De Belastingdienst gaat voorlichting geven aan en samenwerken met internetondernemers, bijvoorbeeld bij verhuur via Airbnb. Doel is om de kwaliteit van aangiften en het toezicht te verbeteren. De fiscale gevolgen van handel via internet zijn niet altijd even duidelijk en sterk afhankelijk van individuele omstandigheden. Bij de verhuur van de eigen woning speelt bijvoorbeeld mee of de verhuurder ondernemer of particulier is. Ook de bezettingsgraad en de vraag in welk belastingtarief de verhuurder valt, speelt een rol in de belastingheffing.

Verkenning
Dit blijkt onder andere uit een eerste verkenning van de Belastingdienst naar interneteconomie in de breedte. Binnenkort start bij de Belastingdienst een speciale expertgroep om verder te gaan met deze conclusies.

Gegevensuitwisseling
De Belastingdienst gaat verder inzetten op uitwisselen van gegevens met verhuurplatforms en andere belanghebbenden zoals gemeenten. Deze gegevensuitwisseling moet er uiteindelijk toe leiden dat de Belastingdienst over voldoende informatie beschikt om de inkomsten uit verhuur op te nemen in de vooraf ingevulde aangifte.

Meer weten?
Lees meer over de fiscale gevolgen van de interneteconomie op belastingdienst.nl.