3. Stuur inkomensverklaring alsnog op

Hebt u aangifte inkomstenbelasting (IB) gedaan voor uw klant als kwalificerend buitenlands belastingplichtige? Om de klant te kwalificeren moet u naast de aangifte ook een inkomensverklaring opsturen. Als deze verklaring voor het aangiftejaar 2016 en/of 2017 niet is verstuurd, krijgt uw klant hierover een herinneringsbrief van de Belastingdienst.

In de brief vraagt de Belastingdienst om de inkomensverklaring alsnog binnen 6 weken op te sturen. In dat geval merkt de Belastingdienst uw klant alsnog aan als kwalificerend buitenlands belastingplichtige.

Hebt u in de aangifte IB voor uw klant en zijn of haar fiscale partner aangegeven dat zij gezamenlijk kwalificerend belastingplichtige zijn? Dan moet u van beiden een inkomensverklaring opsturen.

Kwalificerende buitenlandse belastingplicht
Vanaf 2015 geldt de zogenoemde regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht. Eén van de voorwaarden om uw klant voor de regeling in aanmerking te laten komen is dat u per jaar een inkomensverklaring van de Belastingdienst van zijn woonland opstuurt. Op deze verklaring vult u de inkomsten van uw klant in die niet in Nederland belast zijn.

U kunt het formulier 'Inkomensverklaring voor kwalificerend buitenlands belastingplichtigen' downloaden van de internetsite van de Belastingdienst. 

Let op!
Stuur de inkomensverklaring bij voorkeur tegelijk met de aangifte op of zo snel mogelijk daarna. 

Overige voorwaarden
Als uw klant voor de regeling in aanmerking wil komen, moet hij aan alle voorwaarden voldoen. U leest meer hierover op belastingdienst.nl.