1. Exclusief ‘elektronisch deponeren in handelsregister’ is een feit

Met ingang van 1 juli 2016 treedt het besluit in werking dat het elektronisch deponeren van de jaarrekening in het handelsregister regelt. De Algemene maatregel van Bestuur en de nota toelichting ‘Elektronische deponering Handelsregister’ zijn gepubliceerd in het Staatsblad van 25 april 2016. Daarmee is het exclusief elektronisch deponeren in het handelsregister een feit.
De verplichting geldt in eerste instantie voor rechtspersonen in de bedrijfsklasse micro en klein. Zij moeten vanaf boekjaar 2016 de jaarrekening deponeren met SBR of via de online service Zelf Deponeren Jaarrekeningen (ZDJ). Voor rechtspersonen in de bedrijfsklasse middelgroot geldt de verplichtstelling vanaf boekjaar 2017. Rechtspersonen in de bedrijfsklasse groot en middelgrote groepsondernemingen gaan vanaf boekjaar 2019 elektronisch deponeren, met SBR of een Europees elektronisch formaat dat gaat gelden voor uitgevende instellingen. Hiermee wordt aangesloten op de aanlevermethode die de Belastingdienst al hanteert voor fiscale aangiften die met software worden ingediend, zoals de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.
Meer informatie over het deponeren van de jaarrekening met SBR vindt u op de SBR-pagina ‘Jaarrekening deponeren met SBR’.