1. Blauwe envelop voor toeslagen verdwijnt in 2017

Toeslaggerechtigden krijgen hun definitieve toekenningsbeschikkingen (DTs) voorlopig nog op papier.
Dit schrijft staatssecretaris Wiebes (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.
Wiebes wilde eigenlijk in 2016 al beginnen met het uitsluitend nog elektronisch verzenden van deze DT’s.
Deze zouden dan naar de Berichtenbox van Mijn Overheid worden gezonden.
Het zou hierbij gaan om DT’s over toeslagjaar 2015 die vanaf juni 2016 vastgesteld worden.
De verzending van deze DT’s start jaarlijks begin juli en geschiedt in zogenoemde batches, die doorlopen tot in het volgende voorjaar (in dit geval 2017).

“Hoewel het uitsluitend digitaal verzenden van de DT’s praktisch en technisch mogelijk zou zijn, heb ik toch besloten om daarmee nog niet dit jaar te beginnen, maar zet ik in op uitsluitend digitaal verzenden van deze berichten met ingang van het vaststellingsproces van DT’s dat start omstreeks juni 2017. Op zichzelf is de DT wel een bericht dat zich goed leent voor volledig digitale verzending,” schrijft Wiebes.
De aanleiding voor het uitstel komt voornamelijk door het feit dat de Tweede Kamer nog geen gelegenheid heeft gehad om met Wiebes van gedachten te wisselen over een rapport van de Nationale Ombudsman van 5 april 2016. Daarin werd geconcludeerd dat de Belastingdienst te snel gaat met het digitaliseren van de blauwe envelop. De Belastingdienst heeft hiermee de belangen van mensen die berichten niet digitaal kunnen of willen ontvangen uit het oog verloren, constateerde ombudsman Reinier van Zutphen, na onderzoek.

Een bijkomend voordeel van enig uitstel is dat dit de mogelijkheid biedt om te profiteren van een aantal ontwikkelingen rond MijnOverheid en de Berichtenbox die dit jaar en komend jaar gerealiseerd worden en die het gebruiksgemak voor zowel burgers zelf als hun helpers verder verbeteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de realisatie van de burger-organisatiemachtiging (ook een van de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman) en de introductie door het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties van de Berichtenboxapp, die het geattendeerd worden op en raadplegen van berichten in de Berichtenbox nog gemakkelijker maakt.